Ο Λογιστής – Κριτική

Ο Λογιστής

(The Accountant) Η.Π.Α., 2016, 128’

Σκηνοθεσία: Γκάβιν Ο’ Κόνορ
Παραγωγή: ΛΙνέτ Χάουελ Τέιλορ, Μαρκ Γουίλιαμς
Σενάριο: Μπιλ Ντουμπούκ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Aφλεκ, Ανα Κέντρικ, Τζ. Κ. Σίμονς, Τζέφρι Τάμπορ, Τζον Μπέρνθαλ

Βαθμολογία: ★★½

Έντονος και επιβλητικός στη σκηνοθεσία, άνισος όμως σεναριακά, Ο Λογιστής του Ο’ Κόνορ μας συστήνει έναν ανορθόδοξο, σκληροτράχηλο και αρκετά ενδιαφέρων action hero, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αδιαμφησβήτητες προοπτικές για ένα επιτυχημένο franchise.

Ο Κρίστιαν Γουλφ είναι ένας ιδιοφυής αυτιστικός λογιστής που σορτάρει τα βιβλία επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Αποκομμένος από τον έξω κόσμο, ζει σε μια άψογα οργανωμένη και επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα, η οποία διακόπτεται βίαια όταν λύνει ένα λογιστικό κώλυμα ενός νέου πελάτη, φέρνοντας παράλληλα το ταραχώδη παρελθόν του στην επιφάνεια.

Στη σημερινή Χολιγουντιανή πραγματικότητα, τη φορτωμένη από ενοποιημένα σύμπαντα, διασκευές μυθιστορημάτων, κόμιξ, βιντεοπαιχνιδιών, φιγουρών δράσης, sequels, prequels, spin-offs και τα συναφή, το γεγονός και μόνο ότι κυκλοφορούν ακόμη ταινίες με πρωτότυπα σενάρια έχει τη σημασία του. Ο Λογιστής του Γκάβιν Ο’ Κόνορ, υπεύθυνου για το δυναμικό Warrior που δε πήρε ποτέ διανομή στη χώρα μας, είναι μία από αυτές τις ταινίες. Και βασισμένη σε ένα πρωτότυπο σενάριο του νεόφερτου Μπιλ Ντουμπούκ στέκεται με αξιοπρέπεια στο genre που υπηρετεί, αλλά χάνει στα σημεία.

Ο Ο’ Κόνορ σκηνοθετεί με την επιμέλεια ενός αυτιστικού, παραδίδοντας καταρχήν μια οπτικά εντυπωσιακή ταινία, με καδραρίσματα στημένα στην εντέλεια κι έναν εσωτερικό ρυθμό που, τουλάχιστο στο πρώτο μισό, σε συνεπαίρνει. Ένα εξαιρετικό καστ σε μικρούς και κάπου ασήμαντους ρόλους πλαισιώνει τον χαρισματικό Μπεν Άφλεκ, που ουσιαστικά κουβαλάει στις διευρυμένες -μετά την ενσάρκωση του Μπάτμαν- πλάτες του το βάρος ολόκληρης της ταινίας. Ο Άφλεκ δείχνει να το καταδιασκεδάζει ερμηνεύοντας ένα ιδιόρυθμο χαρακτήρα, χαμένο μέσα στις καθημερινές καταναγκαστικές ιεροτελεστίες του, προσδίδοντάς του τις σωστές δώσεις χιούμορ και μυστηρίου.

Δυστυχώς όμως το τελικό αποτέλεσμα αποδυναμώνεται από ένα σενάριο που σύντομα αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Ο ενίοτε συναρπαστικός ρυθμός χάνεται με ανούσιες υποπλοκές, το ενδιαφέρον εξασθενίζει όταν ο Άφλεκ απουσιάζει από την κάμερα, και κάπου στην πορεία, η ταινία εισέρχεται σε μια ηθικά γκρίζα ζώνη. Παρόλα αυτά, οι φαν του είδους θα το διασκεδάσουν σαν ένα αντισυμβατικό action movie, με έναν αντι-ήρωα που έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε έναν νέο Jason Bourne.

Οκτώβριος 2016 / Draft
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s